Pro toho, kdo si raději upeče vlastní chléb, nebo buchtu, závin, perník, či dokonce vyrobí domácí marmeládu, je domácí pekárna užitečným pomocníkem. Příprava k pečení je totiž velice jednoduchá a zvládne jí i začínající kuchtík. Pekárna sama těsto smísí a prohněte a samozřejmě upeče.
Základním pravidlem je do pečící nádoby uvnitř pekárny vkládat nejprve tekuté složky a sypké ingredience dodávat až nakonec. Fantazii se meze nekladou a do buchty můžete přidat třeba i nasekané mandle ai ořechy. Pekárna zvládne vyrobit i samotné kynuté těsto, ze kterého pak vyválíte placku na buchty, nebo jablečný, ořechový, či makový závin.
Vždy čerstvý chléb doma na stole, a s minimální námahou.
V pekárně lze samozřejmě upéct vlastní chléb. Příprava surovin pro pečení chleba je opět velmi jednoduchá a i když započítáte cenu za elektrickou energii při průměrné spotřebě 800 W, pořizovací cenu pekárny a cenu surovin pro výrobu chlebového bochníku, pořád ušetříte. Cena vámi upečeného bochníku je přibližně poloviční, než z obchodu.
Pekárna také sama zvládne dokonale prohníst těsto. Nemusíte tím vůbec ztrácet čas a můžete ho věnovat něčemu užitečnému. Příkladně, takové těsto na vánočku musíte zpracovávat ručně velmi namáhavě a zdlouhavě, přitom ho pekárna zvládne uhníst sama za několik minut. Těsto v pekárně pak i vykyne, jste tím pádem úplně bez starostí.
Každá věc má svá pro a proti. I domácí pekárny.
Odpůrci domácích pekáren tvrdí, že jsou pořizovací náklady příliš vysoké. To je sice pravda, ale kdo pekárnu bude pravidelně používat a vyrábět si chléb, buchty, záviny a perníky doma, ušetří za nákup těchto dobrot v supermarketech tolik, že za několik let se investice do pekárny tímto způsobem zaplatí. Často se setkáváme s názory, že chléb upečený v troubě chutná mnohem líp, než ten z domácí pekárny. Netvrdí to však každý a záleží i na jednotlivých složkách, které pekárna zpracovává. Do domácího chleba z pekárny si můžete přidat např. sýr nebo česnek a upéct si svůj vlastní originální bochník. Pekárna se také dá využít na výrobu domácí marmelády a pro rozmnožení jogurtové kultury.