Kdo by to byl řekl, že nebudeme někdy jíst „dospělou“ a vzrostlou rostlinu, třeba velkou brokolici, ale že se zaměříme také na její klíčky? Takovou brokolici si můžete koupit od dobrého místního farmáře nebo z nějakého tržiště nebo i v obchodě s označením BIO, abyste dostáli svému přesvědčení jíst zdravěji a hlavně lépe. Ovšem klíčky si můžete vyklíčit i doma a můžete mít na talíři ještě zdravější složku vašeho jídla než je ta samotná brokolice nebo třeba fazole či hrách. Ale proč klíčky? Je fakt, že naše česká kuchyně není tak úplně zvyklá na pojídání klíčků rostlin.
Člověk by si řekl, že v již odrostlé rostlině bude daleko více živin, látek a vitamínů, než v nějakém klíčku, ovšem toto zdání je naprosto klamné. Spousta živin se během růstu vytrácí a takové klíčky, nově rašící a bující život, v sobě má ukryto až pětkrát více látek prospěšných našemu zdraví, než ona vzrostlá rostlina. Přesně z tohoto důvodu možná budete po přečtení těchto řádků uvažovat třeba o klíčení semínek Naklíčeno. Klíčky se pak stanou nejen velice dostupné (budete si je moci vypěstovat kdekoliv, v kuchyni nebo v obývacím pokoji či dětském pokoji), ale zároveň udělají z každého jídla zase o něco zdravější alternativu oproti řízku s bramborem, byť i ten se dá udělat velice chutně a zdravě.
Pokud vás ještě nepřesvědčily argumenty zdraví, které tu jsou a jsou prokázány, jistě vás přesvědčí to, že něco takového jako je klíčení můžete s klidem přenechat i dětem. Ty budou rády, že něco vypěstovaly a budou ještě radši, pokud z těch klíčků něco i uvaříte. Můžete tak pěstovat nejen vztah ke zdravému jídlu vašeho dítěte, ale zároveň ho můžete naučit také neocenitelnou radu do života – spoustu věcí si může vypěstovat doma sám bez něčí pomoci a může učinit obrovské změny i těmito malými krůčky. Takže po vzoru krok po kroku, klíček po klíčku za lepším zdravím!